Ξέρω πως η ώρα είναι περασμένη, είπα όμως να σας πάρω μαζί μου μια βόλτα
στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα....
για το προσκύνημα των επιταφίων σε ιστορικές εκκλησιές της ομορφότερης γειτονιάς της Αθήνας, της γειτονιάς των ονείρων....
Στον Βυζαντινό Ι. Ναό της Αγίας Αικατερίνης
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα της εποχής των Κομνηνών.
Η πρώτη ναοδομία έγινε πάνω στα ερείπια Ιερού της Αρτέμιδος. Μπροστά από το Ναό της Αρτέμιδος λειτούργησαν αργότερα ρωμαϊκά λουτρά, κτίσμα που προσφέρθηκε ως δώρο του Αυτοκράτορα Αδριανού στην περιώνυμη πόλη της Αθήνας, εκτός από τη γειτονική μεγαλόπρεπη Πύλη του Αδριανού, την Αδριάνειο Βιβλιοθήκη στο Μοναστηράκι και το Αδριάνειο Υδραγωγείο (Δεξαμενή – Κολωνάκι).
Λείψανα του αρχαίου παρελθόντος σώζονται μέχρι σήμερα μέσα στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, όπως η μαρμάρινη Αγία Τράπεζα, που είναι στηριγμένη σε ανεπίγραφη λίθινη κολώνα της κλασικής περιόδου.
Αργότερα η Εκκλησία έγινε Μετόχι της Αυτοκρατορικής Μονής του Ιουστινιανού του Όρους Σινά και μετονομάσθηκε σε Αγία Αικατερίνη. Όμως στα 1900 οι περίοικοι του Ιερού Ναού έδιωξαν τους Μοναχούς και τον ανακήρυξαν σε ενοριακό Ναό για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Πλάκας. Ενώ όμως οι Σιναϊτες Μοναχοί έφυγαν διωγμένοι, οι γέρικοι φοίνικες, σύμβολο μαρτυρίου και αιωνιότητας της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, έμειναν για να θυμίζουν την Ιερά Μονή του Σινά. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας είναι τρισυπόστατος και τιμάται το μεν δεξιό κλίτος στο όνομα του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου), το δε δεξιό κλίτος στο όνομα της Αγίας Σοφίας (17 Σεπτεμβρίου).
Στον Άγιο Δημήτριο |
Βρίσκεται στην οδό Επιμενίδου, αριθ. 5, λίγο πιο πέρα από το μνημείο του Λυσικράτους. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα «Αγιος Δημήτριος το Παρακκλήσι».
Εντοιχισμένη πλάκα, δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας, αναφέρει την ανεξακρίβωτη παράδοση πως διακόνησε κάποτε σ' αυτή την εκκλησία ο Αθανάσιος Διάκος.
Στον κήπο του Παρεκκλησίου, που βρίσκεται στα νότια, βρέθηκε μία ενεπίγραφη πλάκα του 1724 με ανάγλυφη παράσταση κουκουβάγιας (γλαύκας), με σταυρό στο κεφάλι της, και στις τέσσερις γωνίες τα γράμματα ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ και τις λέξεις ΑΨΚΛ... τη συνδρομή Μιχαήλ Φωκά, Αγγέλου Μπενιζέλου, Δημητρίου Καβαθά.
Πρόκειται για επιφανείς "Αθηναίους, που μάλλον ανακαίνισαν την εκκλησία.
Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
Στον Βυζαντινό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά
Ὁ βυζαντινὸς αὐτοκρατορικὸς ναὸς τοῦ Ἁγίου Νικολάου Ραγκαβᾶ βρίσκεται βορειοανατολικὰ τῆς Ἀκρόπολης, μεταξὺ τῶν ὁδῶν Πρυτανείου καὶ Ἐπιχάρμου, στὸ Ριζόκαστρο (σημερινὰ Ἀναφιώτικα), κοντὰ στὸ μνημεῖο τοῦ Λυσικράτη. Εἶναι μιὰ ἀπὸ τὶς ὡραιότερες καὶ πιὸ ἀγαπητὲς ἱστορικὲς ἐκκλησίες τῆς Πλάκας.
Σύμφωνα μὲ ἱστορικὲς πηγές, τὸ ὄνομα Ραγκαβᾶς ἀνήκει σὲ σημαντικὴ οἰκογένεια τῆς Κωνσταντινούπολης καὶ τῆς Ἀθήνας, τῆς ὁποίας τὸ γνωστότερο μέλος ἦταν ὁ αὐτοκράτορας τοῦ Βυζαντίου Μιχαὴλ Α΄ ὁ Ραγκαβέ (811-813).
Ἡ ἐκκλησία χτίστηκε ἀρχικὰ τὸν 9ο αἰώνα, ἀπὸ τὸν Θεοφύλακτο, γιὸ καὶ συναυτοκράτορα τοῦ Μιχαὴλ Α΄, μὲ ὑποδομὴ ἀρχαίου ναοῦ (ἕνα κιονόκρανο ἰωνικοῦ ρυθμοῦ εἶναι ἐντοιχισμένο στὴ βορειοανατολικὴ πλευρὰ τοῦ ναοῦ, καθὼς καὶ ἡ Ἁγία Τράπεζα στηρίζεται σὲ ἕνα κομμένο καὶ ἀνεστραμμένο κιονόκρανο ἐξελιγμένου κορινθιακοῦ τύπου) καὶ ἀφοῦ καταστράφηκε ἀπὸ ἄγνωστη αἰτία, ξαναχτίστηκε διακόσια χρόνια μετά, κατὰ τὴν ἐποχὴ ἀκμῆς τῆς Ἀθήνας.
Ὁ ναὸς ἔπαιξε σημαντικὸ ρόλο στὴ μεσαιωνικὴ Ἀθήνα. Ἀρχικὰ ἦταν ἰδιωτικός, ἀλλὰ τελικὰ ἔγινε καὶ παραμένει ἕως σήμερα ἐνοριακός.
Οἱ εἰδικοὶ χρονολογοῦν τὸ ὑπάρχον κτίριο στὸν 11ο αἰώνα (1040-1050) λόγω τῶν στυλιστικῶν χαρακτηριστικῶν ποὺ εἶναι παρόμοια μὲ ἐκεῖνα πολυάριθμων ἐκκλησιῶν τῆς περιόδου αὐτῆς.
Μετὰ τὸν 11ο αἰώνα ὑπέστη σημαντικὲς ἀλλαγὲς καὶ προσθῆκες. Εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ σημαντικότερα βυζαντινὰ μνημεῖα τῆς πόλης.
Μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση τοῦ ἑλληνικοῦ ἔθνους καταργήθηκαν τὰ ξύλινα σήμαντρα, καὶ ἡ ἐκκλησία τοῦ Ἁγίου Νικολάου ἦταν ἡ πρώτη, στὴν ὁποία ἐπετράπη νὰ χρησιμοποιήσῃ καμπάνα. Στὶς 13 Δεκεμβρίου 1834 ἡ κυβέρνηση μεταφέρθηκε ἀπὸ τὸ Ναύπλιο στὴν Ἀθήνα καὶ τὴν ἴδια μέρα ἐνθρονίστηκε ὁ Ὄθωνας, ὁπότε χτύπησε καὶ πάλι ἡ καμπάνα αὐτή.
Ἡ καμπάνα εἶναι κατασκευασμένη στὴν Κινέτα τῆς Ἰταλίας καί, ὅπως γράφει στὰ λατινικά, εἶναι «ἔργο Ἀλεξάνδρου καὶ ἀδελφοῦ, τῆς πόλης Κινέτα». Ἔχει ἀνάγλυφο τὸν Ἐσταυρωμένο, τὸν Ἀπόστολο Παῦλο μὲ τὴ μάχαιρα (τοῦ Πνεύματος) καὶ τὴ Θεοτόκο Βρεφοκρατούσα, μὲ κρίνο στὸ χέρι.
Ἡ καμπάνα ἦταν ἐπίσης ἡ πρώτη ποὺ σήμανε τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Ἀθήνας ἀπὸ τοὺς Γερμανοὺς στὶς 12 Ὀκτωβρίου 1944 καὶ κατὰ τὴ στιγμὴ τῆς ἔπαρσης τῆς ἐλληνικῆς σημαίας στὴν Ἀκρόπολη.
Κάθε χρόνο, στὶς 25 Μαρτίου, τελεῖται Δοξολογία στὸν ναό, καὶ στὸ τέλος χτυποῦν τὴν καμπάνα ὅλοι οἱ παρευρισκόμενοι, γιὰ νὰ ζωντανέψουν μὲ χαρὰ τὶς ’μέρες ἐκεῖνες τῆς ἀπελευθέρωσης ὅπου ἡ ἴδια καμπάνα, μὲ τοὺς ἴδιους ἀναλλοίωτους ἥχους, σκόρπισε τὸ μήνυμα τῆς ἀνάστασης τοῦ Γένους ἔπειτα ἀπὸ 400 χρόνια δουλείας.
Στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου
Το Μετόχι είναι ένα μικρό μοναστήρι που ανήκει στον Άγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ.
Η εκκλησία του μοναστηριού, οι Άγιοι Ανάργυροι, χρονολογείται στον 17ο αι. και βρίσκεται μέσα στον περίβολο του κτιρίου που στεγάζει την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Η εκκλησία, οι Άγιοι Ανάργυροι, ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης μονόκλιτης βασιλικής. Έχει κτισθεί επάνω στα ερείπια ναού της Αφροδίτης και υπήρξε γυναικείο μοναστήρι.
Ο μικρός αυτός ναός συνδέεται με τα έθιμα της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ακολουθία των Χαιρετισμών είναι πραγματικά κατανυκτική μια και γίνεται χωρίς ηλεκτρικό φωτισμό και χωρίς μεγάφωνα, στο ημίφως των κανδηλιών και με την ψαλμωδία του άρχοντα πρωτοψάλτη. Το ίδιο ισχύει και την Μεγάλη Παρασκευή, οπότε η μυστηριακή ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται με την περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Πλάκας.
Και το μεγάλο Σάββατο το Άγιο Φως έρχεται στο ναό αυτό με ειδική πτήση από την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια διανέμεται σε όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες της Ελλάδας.
Στην αυλή μπορεί να δει κανείς αρκετά αρχαία κατάλοιπα της περιοχής, μια σειρά κελιά της παλιάς μονής και ένα πηγάδι με υπόγεια σήραγγα που λέγεται ότι επικοινωνούσε με τα πηγάδια και τις σήραγγες και άλλων σπιτιών της περιοχής.
Στην Παναγία την Χρυσοκαστριώτισσα
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Χρυσοκαστριώτισσας είναι κτίσμα του 12ου αιώνα, αλλά έχει υποστεί πολύ σημαντικές αλλοιώσεις, ιδιαίτερα μετά τις μάχες κατά την Επανάσταση του 1821 που σχεδόν την κατέστρεψαν. Ο τύπος της είναι καμαροσκέπαστη μονόκλιτος βασιλική, ενώ θεωρείται πως στον ίδιο χώρο κατά τους αρχαίους χρόνους υπήρχε ιερό της θεάς Εστίας.
Αν και η προέλευση του ονόματος δεν είναι ακριβής, σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις το έλαβε από την οικογένεια Καστριώτη που τον έκτισε, ενώ σύμφωνα με άλλες, το όνομα προήλθε λόγω της γειτνίασης του ναού με την Ακρόπολη που ήταν κάστρο τα χρόνια εκείνα. Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, το όνομα προήλθε από το γεγονός πως μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Φράγκους και την μετατροπή του Παρθενώνα από Ορθόδοξο σε Καθολικό ναό, οι πιστοί μετέφεραν εδώ την εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας.
Στα προεπαναστατικά χρόνια, μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, έκαιγε ακατάπαυστα η φλόγα ενός καντηλιού που οι πιστοί Αθηναίοι δεν άφηναν ποτέ να σβήσει, συνήθεια που συνεχίστηκε και μετά την Επανάσταση.
Κάπου εδώ η βόλτα μας τελειώνει.... ελπίζω να μην σας κούρασα.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Πληροφορίες για τους Ι.Ν. συνέλεξα από διάφορες πηγές μέσω internet
|
Δεν κουράστηκα καθόλου, αντίθετα την καταευχαριστήθηκα τη βόλτα αυτή πάρα πολύ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά για όλες τις πληροφορίες και για τις ωραίες φωτογραφίες !!!
Σου εύχομαι καλή Ανάσταση και να χαίρεσαι την οικογένειά σου !!!!
Πολλά φιλιά !!!!
Αγαπημένη μου Βίκυ αν δεν ήμουν εδώ στο Σούνιο παρέα με την αγαπημένη μου αδελφή θα ήθελα να ήμουν κοντά σας στη ομορφότερη βόλτα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέσα από την ψυχή μου να σου ευχηθώ Καλή Ανάσταση όπως την επιθυμείς Βίκυ μου με αγάπη, υγεία , φως και ελπίδα .
Καλό σας Πάσχα με τα φιλιά μου της Αγάπης
ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΑΝΝΑ ΗΜΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΟΛΤΑ.ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΟΛΤΑ! ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!!!!!!ΠΟΛΎ ΟΜΟΡΦΑ! ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα μέρη. Μου λείπει πολύ η Αθήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα με υγεία και πολλες πολλές βόλτες :)
Φιλια
mononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr
Είναι κάτι νύχτες λιγάκι πιο "βαριές" από τις άλλες,
ΑπάντησηΔιαγραφήπου και να κοιμηθείς δε θες,
μα και να βγεις μοιάζει μάταιο γιατί σε έχεις σκυλοβαρεθεί και δε θες ούτε παρέα να σε κάνεις...Και τότε ανοίγεις την οθόνη, και βρίσκεσαι στην αγκαλιά της Αγκαλίτσας (Βίκυς) να σε κρατά, να σε ξεναγεί και να σε γεμίζει πληροφορίες και φως κι αγάπη!!!!
Και μοιάζει να ζυγώνει λιγάκι πιο πολύ η Ανάσταση, και χαμογελάς...
Καλά ξημερώματα, καρδούλα μου!
Φιλιά Κορινίσια!
Υπέροχη η βόλτα που μας πήγες , Βίκυ μου !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία !!!!!!!!
Με ταξίδεψες εκεί που εγω δε μπόρεσα να πάω,αλλά ψυχικά ήμουν εκεί
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσαι καλά Βίκυ μου , ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Σ ε (σας) φιλώ
Υπέροχη η βόλτα σας Βικάκι!!!!!! Πόσες λεπτομέρειες έμαθα που δεν τις γνώριζα για τις όμορφες και παλαιές αυτές εκκλησίες της Πλάκας μας!!! Βοήθειά σας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και καλό κι ευλογημένο Πάσχα να περάσετε με τους αγαπημένους σας!
Πολλά φιλάκια σέ σένα και στην Δημητρούλα!
Απίθανη η βόλτα που μας πήγες! Δεκάδες φορές έχω περπατήσει στα στενά της πλάκας, αλλά τώρα θα βλέπω κάθε εκκλησία με άλλο μάτι γιατί θα ξέρω και κάτι παραπάνω. Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να πω όχι σε βολτούλα? Και μάλιστα μάλιστα μαζί σου? Την καλυτερότητερη ξεναγό?!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση, γλυκιά μου!
Να περάσεις υπέροχα!
ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Βικυ μου γειά σου.Σε μιά βροχερή Πάτρα που κάνει κρύο και δεν μπορείς να βγείς έξω ,η αναρτησή σου ήταν θείο δώρο.Τόσα ωραία εκκλησάκια ,με τόση ιστορία δεν τα ήξερα.Βέβαια είναι και ο τρόπος που τα παρουσιάζεις.Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές.Την επόμενη φορά που θα ρθώ στην Αθήνα κανονίστε με τη χρυσομέλισσα Κλαύδια να μας τα δείξεις από κοντά και η Κλαυδία να μας κεράσει γαλακτομπούρικο σε κείνο το ωραίο καφέ που ξέρει.Μεχρι τότε εύχομαι σε σένα και σε όλη σου την οικογένεια Καλή Ανάσταση με υγεία.Φιλιάπολλά, ιδιαιτέρως στην γλυκιά μου Δημητρούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι μου θυμίζει αυτό το οδοιπορικό... Μόνο που δεν έκανες στάση για μια κρέπα. Και με συγκίνησες πολύ με τη βόλτα αυτή, τις υπέροχες φωτογραφίες σου και τις συγκεντρωμένες πληροφορίες για την κάθε εκκλησία. Μια διαδικτυακή ξενάγηση στην πιο όμορφη γωνία του κόσμου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαστε καλά Βίκυ μου, το αναστάσιμο φως να σας φέρει υγεία, χαμόγελα και αγάπη! Ανυπομονώ να ξαναπερπατήσουμε παρέα αυτά τα δρομάκια...
Τα φιλιά και την αγάπη μου!
Εκεί περπάτησα κι εγώ χθες μέρα βροχερή μέχρι που έπιασε για λίγο η βροχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Άγιος Σπυρίδωνας προσφέρθηκε να με φιλοξενήσει όσο έβρεχε.
Έφυγα όμως με στεναχώρια γιατί η εκκλησίτσα της Αγίας Παρασκευής ήταν μανταλωμένη.
Φιλάκια
Υπέροχα μέρη Βίκυ μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ξαναπεράσω άλλη ώρα να τα δω με την ησυχία μου.
Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
Να περάσετε όορφα!!!
Φιλιά πολλά σε όλους σας!!!
Να κουραστώ; Αστειεύεσαι.....είναι σα να περπάτησα μαζί σας σ' αυτή τη βόλτα της Μ. Παρασκευής! Κάποιους από τους Ναούς τους γνώριζα κάποιους όμως όχι και ήταν τόσο χρήσιμα όλα αυτά που για χάρη μας συνέλεξες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ και σου εύχομαι το Αγιο Φως της Ανάσταση να είναι οδηγός σας.
Φιλιά
Aυτή τη βόλτα δεν τη χάνω με τίποτα και δεν κουράζομαι να την κάνω συχνά......μέσα από τις θαυμάσιες φωτογραφίες σου όμως Βίκυ και τις εξαιρετικές λεπτομερείς πληροφορίες σου, η απόλαυση γίνεται πληρέστερη, Καλή Ανάσταση να έχουμε με υγεία και τα σοκάκια της Πλάκας είναι πάντα εκεί όπως και οι εκκλησίες της και μας περιμένουνε να τις επισκεφθούμε ξανά και ξανά.....και για να ξαποστάσουμε ξέρεις, στην αγαπημένη ΑΜΑΛΘΕΙΑ για καφέ, κρέπες, γλυκάκι.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φορά, νομίζω, έχω πάει.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι τόσο όμορφα !!!!!!!
Φιλάκια σου στέλνω Βίκυ μου και
τις ευχές μου !!!!
Είσαι θησαυρός..... εκανες μία ανάρτηση που φαίνεται απλή με την πρώτη ματιά αλλά έχει περιεχόμενο, φοβερό ενδιαφέρον και πλούτο ιστορικό και θρησκευτικό!!! για εμάς τους μακρινούς..... φαντάζει υπέροχο το λιτό και πληθωρικό οδοιπορικό σου Ξεχώρισα το κλαδάκι ελιάς που πλαισιώνει τον αριθμό 8 (ήμουν ικανή να μείνω ώρες και να θαυμάζω ,να αναπολώ το αγνωστο σπίτι και τις ψυχές που το κατοικούσαν.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ εύχομαι από καρδιάς όλα να σου έρθουν δεξιά όμορφα χαρούμενα.. Φιλάκια από την Βιβή την Χαριτίνη και το μικρό Αλκηστάκι !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφη η βόλτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη με υγεία
Φιλάκια ...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αγαπημένη μας ποδηλάτισσα, σε σένα και σε όλη την οικογενειά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμμεσα σαν να άκουσες την ευχή μου,γιατί δεν πρόλαβα κι εγώ να κάνω αυτη τη βόλτα στο ταξιδάκι αστραπή στην πρωτεύουσα για..καλό σκοπό!Αν υπάρξει επόμενη φορά, σίγουρα θα περπατήσω στο οδοιπορικό σου!φιλια πολλά, αναστάσιμα!!!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά Βίκυ μου!!!!!! Τέλεια η βόλτα που μας έκανες την χάρηκα πραγματικά. Να είσαι πάντα καλά φιλάκια πολλά..............
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒίκυ μου χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βόλτα σου ήταν πολύ όμορφη και οι πληροφορίες σου για τους ναούς πολύ κατατοπιστικές.
Να είσαι καλά!
Φιλάκια!
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΒΙΚΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΒΟΛΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ.ΕΝΟΙΩΣΑ ΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΦΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή