Η έκφραση είναι - μόνη αυτή - για έναν καλλιτέχνη ο υπέρτατος και μοναδικός τρόπος ζωής.
Ζούμε γιατί εκφραζόμαστε.

"ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ"


Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση.
"ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ"

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Πάμε μια βόλτα????

Καιρό έχουμε να ταξιδέψουμε δεν νομίζετε????   άντε λοιπόν καθίστε στις θέσεις σας και η βόλτα μας ξεκινά.....

Με την ανατολή του ήλιου.... αφήνουμε πίσω μας την Αθήνα έχοντας σαν πρώτο προορισμό μας τα Καλάβρυτα... τόπο με ιστορία και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές!!!! 

Αυτή την φορά στην ιστορική πόλη θα ανέβουμε από το Διακοπτό  με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο...


 Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος είναι έργο του Χαρίλαου Τρικούπη. Η σύμβαση της κατασκευής της γραμμής υπογράφηκε το 1889 και η κατασκευή της τελείωσε επτά χρόνια μετά. Ο σχεδιασμός της γραμμής έγινε από γάλλους τεχνικούς. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο λόγω του δύσβατου του εδάφους. Στις 10 Μαρτίου 1896 το τρένο πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και  ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. 


Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν 
πάντα εκεί.

 Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε  το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα 
που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της. 


Η διαδρομή, μέσα από τοπία άγριας φύσης με καταρράκτες που λαξεύουν με απερίγραπτο 
τρόπο τα βράχια δημιουργώντας μοναδικούς σχηματισμούς, αποτελεί ένα από τα

ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας, έχει δε μάλιστα χαρακτηριστεί ως 
η πλέον θεαματική σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.


Μετά από διαδρομή μιας ώρας φτάνουμε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό των Καλαβρύτων...και αναχωρούμε γρήγορα για την μονή της Αγίας Λαύρας... μια και τα ρολόγια μας 
δείχνουν πως σε λίγο θα κλείσει!!!

Το Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 
ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη. Κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 
και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. 
Αργότερα επαναοικοδομήθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή.
Στο καθολικό της Μονής στις 18 Μαρτίου 1821 ο αρχιεπίσκοπος 
Παλαιών Πατρών Γερμανός


ύψωσε το Ιερό Λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 


το οποίο χρησίμευε ως παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, 
ώρκισε τους πρωταγωνιστές της Επαναστάσεως και ξεκίνησε ο αγώνας για την 
απελευθέρωση του Γένους. 
   Επόμενος σταθμός αυτής της επίσκεψης ο Τόπος Θυσίας....Ο Τόπος Θυσίας των Καλαβρυτινών είναι ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης. 

Βρίσκεται στο λόφο του Καπή,  500 μέτρα από το κέντρο της πόλης.Στο  σημείο αυτό, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άντρες της περιοχής από 13 ετών και πάνω, από τους Γερμανούς. Σήμερα ξεπροβάλει εκεί ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα, στις στήλες που περιβάλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων. Και από τα μεγάφωνα ακούγεται η λυπηρή αφήγηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την ώρα του φονικού.Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης "Μάνας", συμβολικού χαρακτήρα για τις γυναίκες ηρωίδες των Καλαβρύτων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και αγωνίστηκαν παρά τον πόνο τους να αναστήσουν την ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη των Καλαβρύτων.Σε μια βόλτα στο κέντρο της όμορφης πόλης....


επισκέπτομαι για άλλη μια φορά το υπέροχα ξεχωριστό μαγαζί της  Αριάδνης... 
και συναντώ και πάλι την αγαπημένη φίλη, που με υποδέχτηκε με αγκαλιές και φιλιά!!!
Αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα μην διστάσετε να την επισκεφτείτε, θα σας μαγέψει και η Αριάδνη και το υπέροχο μαγαζάκι της!!!!!

Νωρίς το απόγευμα φεύγουμε από τα Καλάβρυτα και ακολουθώντας τον "εσωτερικό δρόμο" όπως λένε οι ντόπιοι...διασχίζοντας βουνά...


 με πανέμορφα χωριά....φτάνουμε στην Αρχαία Ολυμπία.


Στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, την κατάφυτη από ελιές, πεύκα, πλατάνια και δρύς,  άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Ολύμπιο Δία. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, που ενώνονται σε αυτή την περιοχή. Παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο.
Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 
Οι ανασκαφές στην Ολυμπία άρχισαν τον Μάιο του 1829, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, από Γάλλους αρχαιολόγους. Τα ευρήματα (τμήματα από τις μετόπες του πρόναου και του οπισθόδομου του ναού του Διός) μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθενται σήμερα. 

Όταν η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε το γεγονός της αρπαγής των ευρημάτων, οι ανασκαφές διακόπηκαν για να ξαναρχίσουν αργότερα, το 1875 από Γερμανούς αρχαιολόγους. Οι έρευνες συνεχίζονται έως σήμερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας.

Μετά την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο και στο καταπληκτικό μουσείο, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα. 

Αυτή την φορά παίρνουμε τον δρόμο που ενώνει τον Πύργο με την Τρίπολη, έναν φιδογυριστό δρόμο που ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου με στενά γεφύρια...


υπέροχα δάση...


πετρόχτιστα χωριά....

και οδηγεί.....

στα Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά,  ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους.

στην Δημητσάνα, την "Μπαρουταποθήκη του έθνους" χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Τεύθιδαςενώ στα πόδια της βρίσκεται το μαγευτικό φαράγγι του Λούσιου ποταμού


στην Στεμνίτσα, την ήρεμη και γαλήνια, με τις απόκρημνες κορυφές και τις καταπράσινες πλαγιές του Μαίναλου.


στην Βυτίνα, την καταπράσινη και γραφική.


Στην σύντομη στάση στην όμορφη Αρκαδική πόλη, για έναν καφέ,  μου δόθηκε η ευκαιρία  να συναντήσω την Νίκη στο πανέμορφο μαγαζί της και να τα πούμε έστω και για λίγο...Το ταξίδι μας κάπου εδώ τελείωσε.....  
πριν "πάρω ένα ποδήλατο να φύγω για τ' αδύνατο".....


δώρο από την Νίκη

πίνω ένα λικεράκι ρόδι στην υγεία σας...


δώρο από την Αριάδνη

και σας εύχομαι να πάτε σε αυτούς τους τόπους και να γνωρίσετε εκτός των άλλων και τα υπέροχα αυτά κορίτσια!!!!
Τέλος ευχαριστώ την Σοφία, τον Μανώλη, την Μαρία, την Μαίρη, τον Χρήστο, τον Γιάννη, την Φανή και τον Βαγγέλη για το υπέροχο Σαββατοκύριακο που περάσαμε μαζί!!!

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!!!!

34 σχόλια:

 1. Είναι πράγματι και αυτές οι περιοχές της χώρας μας πολύ όμορφες και ενδιαφέρουσες!!!!
  Πολύ ωραία βόλτα και ωραία ξενάγηση Βίκυ !!!
  Καλή εβδομάδα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλες οι περιοχές της χώρας μας είναι όμορφες και ενδιαφέρουσες αρκεί να τις προσέχουμε και να τις αγαπάμε!!!! Φιλιά!!!!

   Διαγραφή
 2. Βίκυ μου πέρασες από τα μέρη μου (Αρχαία Ολυμπία και Πύργο) πολύ θα ήθελα να συναντιόμαστε, ίσως κάποια άλλη φορά...
  Υπέροχα μέρη όλα αυτά που επισκέφτηκες.
  Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη μου και εγώ θα το ήθελα να συναντηθούμε.... θα το φροντίσω σε κάποια επόμενη επίσκεψη!!!!! Φιλιά και ευχές για καλή εβδομάδα!!!!!!

   Διαγραφή
 3. Kαταπληκτικό οδοιπορικό στις όμορφιές της Πελοπονήσου, οι διαδρομές, τα χωριά, τα αξιοθέατα, οι ιστορικοί τόποι, οι αρχαιότητες, όλα μαγευτικά !!! Οι αρχαίες κολώνες και τα κυκλάμινα, τα πετρόκτιστα χωριά, τα κόκκινα κεραμίδια στις στέγες, η άγρια βλάστηση, τα ποτάμια, τα γεφύρια τα αποτύπωσες θαυμάσια με το φακό σου....έχεις εξαιρετικό χάρισμα στη φωτογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ που το απολαμβάνω με μεγάλη
  ευχαρίστηση !!! Καλή εβδομάδα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι κρίμα που δεν μπορούσες να ήσουν και εσύ μαζί μας... ίσως την επόμενη φορά!!!! Την φωτό με τα κυκλάμινα την λάτρεψα και εγώ!!!! Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!!

   Διαγραφή
 4. Μας ταξίδεψες πάλι Βίκυ μου, σε όμορφα γνωστά και άγνωστα μέρη - με τον οδοντωτό δεν έχω ανέβει ποτέ στα Καλάβρυτα, μόνο οδικώς!
  Τι ωραία που ξαναβρέθηκες και με τις καλές σου φίλες!
  Φιλιά και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαριάννα μου μόλις σου δοθεί η ευκαιρία να το κάνεις το ανέβασμα στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό.... οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποδώσουν την μαγεία της φύσης σε αυτά τα μέρη!!! Πολλά φιλιά... καλή εβδομάδα!!!!

   Διαγραφή
 5. σ΄ευχαριστούμε για την όμορφη παρουσίαση!
  Να είστε πάντα καλά.
  Το δώρο της Νίκης, φτιαγμένο με αγάπη,ειδικά για σένα!μοναδικό!φιλιά πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νάσαι καλά... χαίρομαι που σου ακολούθησες το ταξίδι!!!! Το δώρο της Νίκης όντως μοναδικό, όπως είναι όλα τα δώρα που παίρνω από φίλους!!!! Φιλιά!!!!

   Διαγραφή
 6. Τί όμορφη εκδρομή, τί υπέροχα τοπία!
  Παρατηρώ πως έχεις πάρει στα σοβαρά την φωτογραφία και δεν χάνεις ευκαιρία για φωτογράφιση... μπράβο Βικούλα.. συνέχισε.. μ' αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η εκδρομή κουραστική μα υπέροχη!!!!!!!!!! Η φωτογραφία είναι η πρώτη μου αγάπη, νομίζω στο έχω ξαναπεί, και ποτέ δεν χάνω ευκαιρία.... φωτογράφος όμως σαν και εσένα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω!!! Πολλά πολλά φιλάκια σε όλους σας Τζινάκι μου!!!!

   Διαγραφή
 7. Πανέμορφη η εκδρομή που μας πήγες Βίκυ μου, έχω ταξιδέψει σε αυτά τα μέρη και είναι το κάτι άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που την χάρηκες Κατερίνα μου!!!! Πολλά φιλιά!!!

   Διαγραφή
 8. Ομορφο το οδοιπορικό , Βίκυ! Πάντα να περνάς καλά, με ωραία παρέα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν εχω παει καθολου Πελοπονησο,παρα μονο στην Πατρα Ειναι ενα ταξιδι που θελω πολυ να το κανω . Μας ταξιδεψες Βικυ με την ομορφη αφηγηση και τις φωτογραφιες σου . Να ειστε παντα καλα να ταξιδευετε και να μας ταξιδευετε ! Οταν ειδα το ποδηλατο στο fb νομισα οτι ειναι δικη σου δημιουργια και αναρωτηθηκα ποτε προλαβες ? Πολυ ωραιο το δωρο σου ! Με το καλο να το χαρεις!! πολλα -πολλα φιλια !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που κατάφερα να σε ταξιδέψω με τις φωτογραφίες μου.... θα χαιρόμουν όμως περισσότερο αν σε συνόδευα σε ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο!!!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!

   Διαγραφή
 10. Αμάν λαχάνιασα να σε φτάσω. Πιο σιγά το πετάλι ρε Βίκυ μου.
  Πανέμορφα τοπία και υπέροχη η ξενάγησή σου. Τα Καλάβρυτα είναι ένας προορισμός που θέλω πολύ να βρεθώ κι ελπίζω να το υλοποιήσω άμεσα. Για την ώρα, βολεύομαι με τις φωτογραφίες και τις διηγήσεις σου και μοιράζομαι τη χαρά του ταξιδιού σου.
  Να'σαι καλά και πάντα τέτοια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αλήθεια Μαράκι μου είναι πως και εμείς λαχανιάσαμε για να προλάβουμε... άξιζε όμως, γιαυτό σου εύχομαι γρήγορα να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις το ταξίδι σου!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!

   Διαγραφή
 11. Α Βικάκι μου κάνατε πολύ καλά και πήγατε σε όλα αυτά τα όμορφα μέρη !!!! Επειδή τα έχω επισκεφτεί όλα σχεδόν , τώρα που τα βλέπω σε φωτό μου αρέσουν πιο πολύ !!! Μόνο στον οδοντωτό δεν έχω μπεί!!!
  Και σε άλλα ταξιδάκια με καλή παρεούλα !!!Φιλάκια πολλά και στις δυο σαε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικόλ μου θα θέλαμε κάποια στιγμή να έρθεις για ένα ταξιδάκι με την παρέα μας!!! Πολλά φιλάκια!!!!

   Διαγραφή
 12. Το ένα κομμάτι της εκδρομής σας το έχω κάνει και σύντομα σχεδιάζω να ολοκληρώσω και το υπόλοιπο. Είναι πραγματικά ένα πανέμορφο κομμάτι της Ελλάδας μας. Όσο για τον οδοντωτό... εμπειρία μοναδική! Βικούλα μου να'σαι πάντα καλά να ταξιδεύεις σε τόπους αλλά και σε εμπειρίες μοναδικές! Μας έλειψες το ΣΚ αλλά χαλάλι σου! Φιλάκια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαράκι μου και εμένα μου λείψατε και πραγματικά βλέποντας την δουλειά των κοριτσιών ζήλεψα.... Όσο για το ταξίδι, πραγματικά πολύ όμορφο και με μοναδική παρέα!!! Πολλά φιλιά!!!!!!!

   Διαγραφή
 13. Ηταν πολύ μεγάλη η βόλτα σας και χαίρομαι που σας άφησε όμορφες εικόνες. Μέρη αγαπημένα και για εμάς. Μόνο την διαδρομή με τον Οδοντωτό δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ακόμα...
  Χάρηκα πολύ που τα είπαμε, ας ήταν και για τόσο λίγο,γιατί είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος! Μακάρι να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να βρεθούμε και να τα πούμε περισσότερο.
  Φιλιά πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικούλα μου μπορεί να κουραστήκαμε αλλά πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε.... εγώ ειδικά το ευχαριστήθηκα πολύ γιατί μου δώθηκε η ευκαιρία να ξαναδώ την Αριάδνη και να γνωρίσω εσένα που τόσο πολύ συμπαθούσα!!!!! Το δωράκι σου, υπέροχο και σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά γιαυτό, θα είναι πάντα πάνω στο γραφείο μου και θα σε θυμίζει!!!!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!!

   Διαγραφή
 14. Μας ξεσηκώνεις Βίκυ μου με τα ταξίδια σου!!!
  Υπέροχα μέρη επισκέφθηκες με πονεμένες ιστορίες!
  Αξίζει τον κόπο να τις δει κάποιος!!!!
  Να είσαι καλά και να τριγυρνάς παντού!!!
  Φιλάκια πολλά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσείς τώρα έχετε πολύ ευχάριστες ασχολίες.... αργότερα έχετε καιρό για ταξίδια!!!! Τώρα Ευγενία και πάλι Ευγενία!!!!! Πάντως πραγματικά ήταν κρίμα που όταν πήγαμε μαζί στα Καλάβρυτα δεν μπορέσαμε να αναίβουμε με τον οδοντωτό!!! Πολλά φιλιά!!!!

   Διαγραφή
 15. Ευτυχώς που υπαρχουν φίλες οπως εσύ Βικούλα μου και απολαμβάνουμε και εμεις τις ομορφιές της πατρίδας μας.. εστω και με φωτογραφίες.. περιγραφεις τόσο ομορφα τις διαδρομές ..που είναι σαν να συνταξιδεύουμε.. μαζί σου τι όμορφα που συνάντησες τις φίλες!!! κούκλες είστε στην φωτό.... και τι ομορφα που μας πήγες βόλτα.!!!!!σε ευχαριστούμε πολύ . να είσαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα ματια μου ... φιλάκιααααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί εσύ ξεχνάς σε πόσα μέρη της Κρήτης μας έχεις ξεναγήσει?????? Οι συναντήσεις με τις φίλες είναι ξεχωριστές.... ποιός να το έλεγε πως όταν ανοίγαμε τα blogs θα αποκτούσαμε φίλους πραγματικούς σε όλη την Ελλάδα!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!

   Διαγραφή
 16. Ομορφο το ταξίδι που μας πήγες Βίκυ μου,ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Βίκυ μου πάλι στα όμορφα μέρη μας τριγυρνάς. Ολα έχουν τη δική τους ομορφιά.Mεγάλο ρόλο παίζει και η παρουσίαση.Σε αυτό είσαι καταπληκτική! Την επόμενη Κυριακή θα πάμε και μεις στα Καλάβρυτα.Η Αριάδνη τι μαγαζί έχει? Εχει blog?
  Φιλάκια πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο.... θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερη!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...