Η έκφραση είναι - μόνη αυτή - για έναν καλλιτέχνη ο υπέρτατος και μοναδικός τρόπος ζωής.
Ζούμε γιατί εκφραζόμαστε.

"ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ"


Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση.
"ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ"

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Μάρτης & Χελιδονίσματα.....

"Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να βαν'νε κρασί σ'ένα βαγένι, για να πίν'νε όποτε των έκαν' όρεξη. "Έτσι λοιπόν" είπεν ο Μάρτης, "εγώ θα ρίξω πρώτα στο βαγένι, και ύστερα ρίχνετε και σεις". "Καλά, συ ρίξε" είπαν οι άλλοι. Και έτσι έγινε. Έριξεν εκείνος στο βαγένι μούστο πρώτα και ύστερα οι άλλοι. Όταν λοιπόν εψήθη το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης: "Εγώ έριξα πρώτα, πρώτα θ'αρχίσω να πίνω". "Βέβαια" είπαν οι άλλοι. Έτσι λοιπόν ετρούπησε το βαγένι στο κάτω μέρος, και άρχισε και έπινε, ώσπου τό'πιε όλο και δεν άφησε στάλα.
Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει στο βαγένι να πιάσει κρασί. Παγαίνει, το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους συντρόφους του. Τ'ακούνε κείνοι, θυμών'νε, σκέφτονται τί να κάν'νε. Τέλος, μένουν σύφωνοι μεταξύ τους να τον τιμωρήσει ο Γενάρης για την κατεργαριά που των έκανε. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα ξύλο, που είπε αμάν. Του παίρνει και το υπούργημα: άρχιζε δηλαδή πρώτα το νέο έτος από το Μάρτη, και τώρ' αρχίζει από το Γενάρη. Αυτό είναι το υπούργημα που του πήρε.
Όταν λοιπόν θυμάται το παιχνίδι που των έφτιασε, που ήπιε το κρασί δηλαδή, γελάει, και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν θυμάται πάλι το ξύλο πό'φαγε, κλαίει και βρέχει."
Νικολάου Πολίτη "Παραδόσεις"


Έτσι, λοιπόν, εξηγεί η παράδοση του λαού μας πως έχασε ο Μάρτης την πρωτοκαθεδρία κι από πρώτος μήνας του έτους στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ως και πρώτος μήνας της άνοιξης, μετατέθηκε σε τρίτος με τις μεταρρυθμίσεις του Ιουλίου Καίσαρος. 
Παράλληλα δικαιολογεί και το κυκλοθυμικό του ταμπεραμέντο, καθώς είναι απρόβλεπτος και μια φλερτάρει με το χειμώνα, μια με την άνοιξη και την καλοκαιρία. 

Στα έθιμα του Μάρτη είναι ο "Μάρτης" ή "Μαρτιά" και τα "Χελιδονίσματα"



Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. 



Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά την πρώτη μέρα της άνοιξης, από την αρχαιότητα με τα «χελιδονίσματα»



Κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τον ερχομό της άνοιξης. 




Κ Α Λ Ο      Μ Η Ν Α






15 σχόλια:

  1. Καλό μήνα Βίκυ μου με υγεία, γεμάτο με όμορφες στιγμές και πολλές παραμυθενιες δημιουργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό και χαρούμενο μήνα, Βικάκι, με τα ωραία σου!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Βίκυ με όλα τα αρώματα και τα χρώματα της Ανοιξης !!
    Με υγεία και λιγότερες δυσάρεστες ειδήσεις!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό και ευλογημενο Μαρτη να έχεις Βικουλα μου να είναι γελαστός καιγεματος δημιουργίες... τι ομορφα που είναι τα εθιμα της πατρίδας μας φιλεναδα όλα ομως ε;..να περνας ομορφα και να μου φιλησεις την Δημητρούλα σου σε σενα μάτια μου πολλα φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα να έχεις, καλή Άνοιξη με υγεία! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό Μήνα Βίκυ μου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "...τριγύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τον ερχομό της άνοιξης."
    Τί όμορφο! Το έκανα εικόνα!
    Καλό μήνα, Βικούλα μου!
    ΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα Βίκυ μου!
    Η παρουσία σου είναι μια μόνιμη άνοιξη στη διαδικτυακή μας παρέα, οπότε τι να σου λέω τώρα; Να είσαι καλά και να δημιουργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα Βίκυ μου ,γεμάτο ανοιξιάτικες δημιουργίες!!!Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα Βίκυ μου.
    Πολλές και καλές δημιουργίες .
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα να έχουμε και μπόλικη όρεξη για δημιουργία...Το Πάσχα πλησιάζει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό μήνα και από μένα αγαπημένη Βίκυ Να έχεις υγεία και καλή διάθεση..... ολα τα άλλα τα δρομολογείς άριστα και με περισσή ικανότητα!!!Φιλάκια Κυριακάτικα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο.... θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερη!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...