Η έκφραση είναι - μόνη αυτή - για έναν καλλιτέχνη ο υπέρτατος και μοναδικός τρόπος ζωής.
Ζούμε γιατί εκφραζόμαστε.

"ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ"


Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση.
"ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ"

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τα τσερκένια!!!!


Σήμερα θα σου μιλήσω για τα τσερκένια....

Eίδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγγοι ν’ ανεβαίνει στα ουράνια; E, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα μεταδείς ένα τέτοιο θάμα. 



Aρχινούσανε την Kαθαρή Δευτέρα —ήτανε αντέτι— και συνέχεια την κάθε Kυριακή και σκόλη, ώσαμε των Bαγιών. Aπό του Xατζηφράγκου τ’ Aλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. 




Πήχτρα ο ουρανός. Tόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά. Για τούτο, τα χελιδόνια τα φέρνανε οι γερανοί μονάχα τη Mεγαλοβδομάδα, για να γιορτάσουνε την Πασχαλιά μαζί μας. Oλάκερη τη Mεγάλη Σαρακοστή, κάθε Kυριακή και σκόλη, η πολιτεία ταξίδευε στον ουρανό. Aνέβαινε στα ουράνια και τη βλόγαγε ο Θεός. 


Δε χώραγε το μυαλό σου πώς μπόραγε να μείνει κολλημένη χάμω στη γης, ύστερ’ από τόσο τράβηγμα στα ύψη. Kαι όπως κοιτάγαμε όλο ψηλά, τα μάτια μας γεμίζανε ουρανό, ανασαίναμε ουρανό, φαρδαίνανε τα στέρνα μας και κάναμε παρέα με αγγέλοι. Ίδια αγγέλοι κι αρχαγγέλοι κορωνίζανε. Θα μου πεις, κι εδώ, την Kαθαρή Δευτέρα, βγαίνουνε κάπου εδώ γύρω κι αμολάρουνε τσερκένια. Eίδες όμως ποτέ σου τούτη την πολιτεία ν’ αρμενίζει στα ουράνια;


Πίνακας Mixed Media μέσα σε μια παλιά ξύλινη κορνίζα...
 Όχι. Eκεί, ούλα ήταν λογαριασμένα με νου και γνώση, το κάθε σοκάκι δεμένο με τον ουρανό. Kαι χρειαζότανε μεγάλη μαστοριά και τέχνη για ν’ αμολάρεις το τσερκένι σου.


τσερκένια: χαρταετοί
σπάγγοι: ιδιωματική αιτιατική 
αντέτι: έθιμο
σκόλη: σχόλη, αργία 
ταρλά: οικόπεδο 
αμολάρανε: πετούσανε
κορωνίζουνε: αιωρούνταν

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη "Στου Χατζηφράγκου" (1963). Στο έργο αυτό περιγράφονται με νοσταλγική διάθεση η ζωή και οι περιπέτειες μιας παρέας παιδιών σε μια γειτονιά (Στου Χατζηφράγκου) της Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ένα από τα παιδιά, γέρος πρόσφυγας πια στην Αθήνα, περιγράφει το έθιμο του πετάγματος των χαρταετών, που εκείνα τα χρόνια στη Σμύρνη τούς έλεγαν τσερκένια.

Ένα ίδιο θάμα με αυτό που περιγράφει ο Κοσμάς Πολίτης στο μυθιστόρημα του, θα γίνει και στην πόλη της Βέροιας εκεί που οι "Χαρταετοί της Καρδιάς" μας θα φτάσουν ψηλά στα ουράνια στις 13-15 Μάρτη και εκπληρώνοντας το όνειρο της Μπέττυς, θα σκορπίσουν χαρά στα παιδιά.... στα παιδιά για τα οποία φροντίζει η "Πρωτοβουλία για το Παιδί"

Καλή Σαρακοστή σε όλους σας!!!!



31 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το απόσπασμα του Κοσμά Πολίτη - δένει θαυμάσια με την ΥΠΕΡΟΧΗ δημιουργία σου !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βικάκι μου, με σγχωρείς που θα ξεκινήσω πρώτα απ' αυτό που διάβασα και με συνεπήρε τόσο πολύ! Έχω πολύ καιρό να διαβάσω τόσο όμορφο πεζό κι αυτό με δικαιώνει όταν λέω στον άντρα μου ''δε με αγγίζει τίποτα για να το διαβάσω, δε βρίσκω, πια, βιβλία που να μη μπορώ να τ' αφήσω απ' τα χέρια μου, που να έχουν κάτι, να με πάρουν μαζί τους..'' Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι νοιώθω...Αυτό που διάβασα όμως, είναι αριστούργημα!!! Ταιριάζει με την κορνίζα σου την παραμυθένια! Εύχομαι ολόψυχα, να γεμίσουν οι χαρταετοί την Βέροια με πολλή αγάπη... Φιλιά, φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο να ξεκινάς από το κείμενο..... όσο πιο παλιά τα κείμενα τόσο πιο συναρπαστικά, αν και αν το ψάξεις αρκετά θα βρεις και σήμερα μερικά πολύ καλά βιβλία!!! Το ότι οι Χαρταετοί μας θα γεμίσουν την Βέροια είναι γεγονός.... μέσα μόνο σε δύο μήνες μαζεύτηκαν σχεδόν 400 χαρταετοί και έρχονται και άλλοι!!!! Πολλά φιλιά!!!! Καλή Σαρακοστή!!!!

      Διαγραφή
  3. Συναρπαστικό κείμενο ταιριασμένο απόλυτα με την καταπληκτική δημιουργία σου Βίκυ μου !!! Οι χαραετοί της αγάπης, τα δικά μας τσερκένια " θα κάνουνε παρέα με αγγέλους" στη Βέροια !!! Να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο είναι υπέροχο όπως και το βιβλίο "Στου Χατζηφράγκου" που αναφέρεται σε μια λαϊκή συνοικία της Σμύρνης!!!! Τα δικά μας τσερκένια είναι βέβαιο πια ότι θα σηκώσουν την Βέροια ψηλά..... και κάποιοι άγγελοι εκεί ψηλά θα είναι χαρούμενοι και γελαστοί!!!!! Καλή Σαρακοστή... πολλά φιλιά!!!!!

      Διαγραφή
  4. Άψογος ο συνδιασμός κειμένου και δημιουργίας!!!!
    Μπράβο Βίκυ, πολύ ενδιαφέρον !!!
    Καλά κούλουμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί όμορφο κείμενο!!
    Και πόσο υπέροχη δημιουργία!! Τί χρώμα! Τί γλύκα!
    Μπράβο, Βικούλα μου!
    Σε φιλώ πολύ, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συριανάκι μου σε ευχαριστώ!!!!! Πολλά φιλάκια κοριτσάκι μου!!! Καλή Σαρακοστή!!!!

      Διαγραφή
  6. Ε είσαι μαέστρος!... Καταπληκτική επιλογή κειμένου, απ' αυτά που σπάνια τα βρίσκεις πια κι όμως κουβαλούν την ιστορία και τις ρίζες μας. Η γλώσσα και οι αναφορές του στα χρόνια εκείνα είναι πολύ συγκινητικές. Όπως και ο πίνακάς σου!
    Εύχομαι ολόψυχα να γίνει το "θάμα" στην Βέροια και να πετάξουν όσο πιο ψηλά οι αετοί σας!...
    Καλή Σαρακοστή Βίκυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Βέροια Μαριώ μου θα γίνει σίγουρα το θάμα..... όσο για το κείμενο, είναι γεγονός πως δεν τα βρίσκεις πια!!! Έχω την τύχη το συγκεκριμένο βιβλίο να το έχω... είναι από αυτά τα σπάνια που μάζευε ο πατέρας μου στην βιβλιοθήκη του!!!! Καλή Σαρακοστή... πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια σε λέξεις.
    Κρίμα που τα σημερινά βιβλία ύστερούν.
    Τα ταίριαξες όπως πάντα, τέλεια.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧ τι ομορφες εικονες μου ρθαν στο μυαλο μας ταξιδεψες παλι.....ευχομαι να παν ολα καλα κ ν ανεβουν οι προσευχες μας ως την γλυκια Μπεττυ....ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα καλά θα πάνε Σοφία μου.... η Μπέττυ θα είναι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα αυτής της Γιορτής!!!!! Καλή Σαρακοστή.... πολλά φιλιά!!!!!

      Διαγραφή
  9. Όμορφο κείμενο που ταίριαξε απόλυτα με την υπέροχη δημιουργία σου. Καλή Σαρακοστή με πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΑΑΑΑ!!!!τι να πω;πανέμορφο!!!!υπέροχο!!!!
    Βίκυ είσαι απίστευτη!!!φιλάκια!!!!Καλη Σαρακοστή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι μου σε ευχαριστώ!!!! Πολλά φιλιά, καλή Σαρακοστή!!!!!

      Διαγραφή
  11. Καλή Σαρακοστή!
    Υπέροχο κείμενο και νοήματα βαθειά!Εύχομαι και στης ΒΕΡΟΙΑΣ τον ουρανό, ,,,,,, Kαι όπως κοιτάγαμε όλο ψηλά, τα μάτια μας γεμίζανε ουρανό, ανασαίναμε ουρανό, φαρδαίνανε τα στέρνα μας και κάναμε παρέα με αγγέλοι.........
    φιλιά πολλά!
    η υπόσχεσή σου δικαιώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή Βαρβάρα μου!!!!! Η υπόσχεσή μου ήταν επόμενο να δικαιωθεί όταν στο πλευρό μου είχα όλους εσάς!!!!! Πολλά φιλιά Καλή σαρακοστή!!!!

      Διαγραφή
  12. Το κείμενο δεν το γνωρίζω Βίκυ μου !!!Συγκράτησα και μου άρεσε το τράβηγμα στα ύψη , αναγκαίο και απαραίτητο για την επιβίωσή μας με όποιον τρόπο μπορούμε !!! Μου αρέσει η νέα σου δημιουργία φτιαγμένη για τα ύψη !!!
    Καλή Σαρακοστή !!!!! Πολλά πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο αυτό Νικόλ μου είναι από ένα καταπληκτικό βιβλίο που αναφέρεται στην ζωή στην Σμύρνη είκοσι χρόνια πριν την καταστροφή!!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η δημιουργία μου.... το σεμινάριο απέδωσε!!!!! Πολλά φιλιά καλή Σαρακοστή!!!!!

      Διαγραφή
  13. Διάβασα πρόσφατα το υπέροχο αυτό βιβλίο, αλλά τα τσερκένια και τις άλλες λέξεις τις άκουγα από τότε που ήμουν μικρή από της Σμυρνιές θείες μου!!!
    Πολύ όμορφο και αυτό το έργο σου, Βίκυ μου! Χαίρομαι που η συμμετοχές για το μπαζάρ της Βέροιας έχουν φθάσει σε μεγάλο αριθμό ήδη, η δική σου βέβαια συμμετοχή είμαι σίγουρη ότι θα είναι η πιό πλούσια!
    Φιλάκια πολλά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο πραγματικά υπέροχο, χαίρομαι που το έχεις διαβάσει, όπως χαίρομαι που σου άρεσε και αυτή μου η δημιουργία!!! Το bazaar είναι βέβαιο πως θα πάει υπέροχα γιατί στηρίχθηκε από όλους σας πολύ... και όχι η δική μου συμμετοχή δεν είναι η πιο πλούσια, ίσως όμως είναι η πιο ογκώδης!!!!! Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!!!!!

      Διαγραφή
  14. Το θάμα θα γινει να είσαι σίγουρη Βικυ μου ...η θέληση έχει πολύ δυναμη μέσα της... και εσύ με το κουραγιο σου μας το μεταδίνεις ..καθε φορα φτιάχνοντας ολο και πιο όμορφα πραγματα..δένοντας τα μαζί με ομορφα κείμενα ο Θεός να σου δινει δύναμη.. μάτια μου.. να πραγματοποιήσεις αυτό το έργο ... που έχεις αναλαβει απο καρδιας.. να είσαι καλα φίλη μου .. καλή εβδομαδα και καλή Σαρακοστή..φιλακιααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θάμα θα γίνει.... γιαυτό πλέον είμαι σίγουρη, βάλατε όλοι ένα χεράκι τραβήξατε τα σχοινιά με δύναμη και οι αετοί θα καταφέρουν να σηκώσουν την πόλη της Βέροιας στα ύψη!!!!! Πολλά φιλιά.... καλή Σαρακοστή!!!!!

      Διαγραφή
  15. Βικυ μου στη Βεροια ειναι σιγουρο οτι θα δουμε την πολιτεια να σηκώνεται ψηλα!!!
    Η δημιουργια σου υπέροχη-οτι και να πω ειναι λιγο!!
    Καλη επιτυχια !
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο.... θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερη!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...