Η έκφραση είναι - μόνη αυτή - για έναν καλλιτέχνη ο υπέρτατος και μοναδικός τρόπος ζωής.
Ζούμε γιατί εκφραζόμαστε.

"ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ"


Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση.
"ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ"

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές!!!!

24 Ιουνίου...    Ο Αη-Γιάννης γιορτάζεται αυτή τη μέρα που παλιά λατρευόταν ο Ήλιος. Οι άνθρωποι τότε άναβαν φωτιές, μάζευαν βότανα θεραπευτικά και φυτά αρωματικά και έκαναν διάφορα μαντικά για την τύχη τους. Από αυτές τις ενέργειες επεκράτησε ο Άγιος να ονομάζεται Αη-Γιάννης, ο Κλήδονας.
Η λέξη κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κληδών», που σημαίνει οιωνός, αλλά και επίκληση, δηλ. λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι στις μαντικές τελετές.


Οι φωτιές του κλήδονα!!!

Είναι ένα ειδωλολατρικό έθιμο. Οι πυρές είναι διαβατήριες και καθαρτήριες για το χρόνο, ενώ συγχρόνως μ’ αυτές ασκούνται με τελετουργική δεξιοτεχνία η μαντεία, επιδιώκεται η υγεία, το σωματικό κάλλος με τη συγκομιδή αρωματικών φυτών και βοτάνων θεραπευτικών.
Ως πριν από λίγα χρόνια το άναμμα της φωτιάς του Αϊ-Γιάννη διατηρούνταν σε πόλεις και χωριά, όπου οι άνθρωποι άναβαν σε πλατείες, γειτονιές, κήπους, χωράφια, για να κάψουν τα ξερά χόρτα, τα ξερόκλαδα, όπου φώλιαζαν παντός είδους ζουζούνια και ερπετά. Ήταν δηλ. μια ανθρώπινη ανάγκη, αφού έπρεπε να καεί ό,τι περίσσευε από την άνοιξη πριν για τα καλά μπει το καλοκαίρι. Ύστερα τις πηδούσαν λέγοντας: «Έφυγον το κακόν, εύρον άμεινον», δηλ. «Αφήνω το κακό και πάω στο καλό» ή ακόμα «Άγιε μου Γιάννη, πέτρα στο κεφάλι μου, σίδερο στα πόδια μου και δροσιά στο σώμα μου».
Στο Βυζάντιο, η γιορτή του Αη-Γιαννιού ήταν η πιο δημοφιλής γιορτή του χρόνου. Ήταν γιορτή αφιερωμένη στο καλοκαίρι. Σ’ αυτή τη γιορτή μιλούσε η μοίρα, που πληροφορούσε για καλό ή για κακό, που μπορούσε να συμβεί απ’ τον έναν Άγιο Ιωάννη ως τον άλλον, δηλ. στη διάρκεια ενός χρόνου.
Η γιορτή όπου γινόταν είχε διαφορετική όψη και χαρακτήρα.
Στην πόλη, οι φιλικές οικογένειες συγκεντρώνονταν σ’ ένα σπίτι, όπου φρόντιζαν ανάμεσα στα παιδιά να υπάρχει κι ένα κοριτσάκι, ντυμένο νύφη, το οποίο έπαιζε το ρόλο της Πυθίας.
Η γιορτή ξεκινούσε με πλούσιο γεύμα, με κρασί και χορό, ώσπου νύχτωνε. Τότε έπρεπε να συγκεντρωθούν όλοι γύρω στο κοριτσάκι, που κρατούσε στα χέρια του ένα δοχείο μπρούντζινο, και όπου όλοι έπρεπε να ρίξουν από ένα αντικείμενο, αφού προηγουμένως πάνω του έγραφαν ευχές, όπως: «καλή παντρειά», « απόκτηση ενός παιδιού», «πλούσια κληρονομιά», «υγεία», «καλές δουλειές», κ.τ.λ. Ύστερα το κορίτσι τραβούσε από το δοχείο ένα αντικείμενο που έπεφτε στο χέρι του και το έδινε σ’ αυτόν που ρωτούσε για να πληροφορηθεί για την τύχη του.

Αυτό το υπέροχο έθιμο έχουμε αποφασίσει να το κρατήσουμε ζωντανό έτσι κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής είμαστε όλοι παρόντες.... παππούδες, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα!!!!!! 



Η ατμόσφαιρα σε αυτή την γιορτή είναι πάντα υπέροχη.... από νωρίς το απόγευμα ο δρόμος κλείνει.... τα τραπέζια στρώνονται και γεμίζουν με τα καλούδια που φέρνουν όλοι οι γείτονες.... το κρασί, το ούζο και η ρακί είναι άφθονα... η μουσική παίζει όλους τους ρυθμούς και το γλέντι αρχίζει!!!! 




Αργά το βράδυ που ανάβουν οι φωτιές είναι μια ευκαιρία να καούν και τα Μαγιάτικα στεφάνια, και μικροί και μεγάλοι τρέχουν να πηδήξουν πάνω από την φωτιά!!!!

























Δεν ξέρω αν με αυτό το έθιμο καταφέρνουμε να διώξουμε μακρυά "όλα τα κακά"...  αυτό που ξέρω είναι πως σε όλους ανεβαίνει η διάθεση!!!!!!  Και του Χρόνου!!!!


Όταν τα παιδιά που ανάβουν τις φωτιές και φωνάζουν
μπροστά στις φλόγες μέσα στη ζεστή νύχτα

(μήπως έγινε ποτές φωτιά που να μην την άναψε κάποιο παιδί, ώ Ηρόστρατε)
Και ρίχνουν αλάτι μέσα στις φλόγες για να πλαταγίζουν
τη νύχτα εκείνη του αη Γιάννη όταν έσβησαν οι φωτιές
και μελέτησες τη στάχτη κάτω από τ’ αστέρια. 
Γ. Σεφέρης, Ποιήματα


20 σχόλια:

  1. Και του χρόνου με υγεία Βίκυ .Να είστε καλά και να περνάτε όμορφα όπου κι αν βρίσκεστε!!!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο όμορφα χρόνια μου θύμισες. Όταν μαζεύονταν στη γειτονιά πάνω από 50 άνθρωποι μικροί και μεγάλοι και πήδαγαν πάνω απ' τη φωτιά.
    Και στο πάρα πέρα τετράγωνο υπήρχε άλλη φωτιά και από το τίποτα γινόταν γλέντι.
    Τώρα τίποτα....
    Φιλιά και καλή διασκέδαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί μας θυμησες, Βίκυ!!Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου!!
    Καλή διασκέδαση !!!Και του χρόνου με υγεία !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έθιμα πρέπει να διατηρούνται και έχει τόσα πολλά ο τόπος μας!
    Και του χρόνου Βίκυ μου, νάστε καλά και να περνάτε τέλεια!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εμας το κραταει η μαμα μου,καθε χρονο αναβει φωτια με τα μαγιατικα στεφανια και φωναζει τα αγγονια''''και του χρονου με υγεια'''''
    ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς την Βικούλα! Όλα αυτά τα έθιμα είναι πολύ όμορφα και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Μακάρι να μην χαθούν ποτέ. Να περνάτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπέροχα έθιμα ..και όταν τα ζεις από κοντά ακόμα πιο καλά..να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, πόσα τέτοια ξέρεις και μας λές...μακάρι να μην πεθάνουν ποτέ αυτά τα έθιμα!! Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια...φεύγαμε από την Αθήνα για να πάμε στην γειτονιά της γιαγιάς στην Νέα Σμύρνη όπου μαζευόταν μεγάλη παρέα και ανάβαμε την φωτιά του Αϊ Γιαννιού!!!!
    Καλά να περνάτε, Βίκη μου !!! Και του χρόνου !!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο έθιμο και για μας που το έχουμε ζήσει, οι φωτογραφίες σου μας το θύμισαν με νοσταλγία και γλύκα... Να είσαι καλά !!
    Και του χρόνου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βίκυ αξιέπαινοι όλοι που προσπαθείτε να διατηρηθούν τα πανέμορφα έθιμα του τόπου μας....να περνάτε καλά και να απολαμβάνετε την παρέα, το γλέντι, το χορό !!! Θυμάμαι τα περιπαιχτικά δίστιχα απο διηγήσεις του παππού μου τα παλιά καλά χρόνια που καίγανε φωτιές του Αη Γιαννιού σε κάθε γειτονιά (στην Κάλυμνο).... "Σα φουρτουνιάσει η θάλασσα και βγούνε τα χταπόδια, τότε θα παντευτείς κι εσύ, με τα στραβά τα πόδια !!!" Και του χρόνου με υγεία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα!!!Καλημέρα!!Ομορφα ξεκινά η μέρα μου με όμορφο αφιέρωμα!!!!
    Πολύ λίγα ή σχεδόν τίποτα είναι οι γνώσεις μου για το άναμα της φωτιάς που πάντα την πληροφορούμαι από εικόνες ή αναφορές, ποτέ μου δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά,διότι εδώ (πολύ περίεργο) δεν το συνηθίζουν!!!Νάσαι καλά που με τον τρόπο σου μας το μεταφέρεις με χρήσιμες πληροφορίες...Βικάκι μου μετέφερε ενα φιλί γεμάτο αγάπη στην Δήμητρα και εύχομαι να περνάτε όμορφα ,ανέμελα και διασκεδαστικά!!!ΦΙΛΆΚΙΑ από το γεμάτο πεταλούδες Φανάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και αφού είναι και η μέρα της γιορτής μου, αφήνω πολλά-πολλά... φλεγόμενα φιλάκια (με την καλή έννοια!!!)
    Να περνάς όμορφα, Βίκυ μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να ειστε καλα Βικυ μου και του χρονου!!!!
    τα φιλια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικα να το κρατησεις και να το διαδωσεςι ως τοτε να το χαιρεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπραβο βρε Βικακι μου....έτσι πρεπει να καραταμε τα έθιμα γιατί είναι αφορμες να βρίσκονται μαζί οι άνθρωποι τωρα που το έχουμε περίσσότερο αναγκη...και εδώ το κανουμε το εθιμο αυτό αν και σιγά σιγα ξεθωριαζει..στα χωρια αναβιώνεται.. και γινονται πανηγύρια και οταν λενε τις μαντιναδες . ειναι οι πιο πολλες περιπεχτικες... και τα γελια σκορπάνε χαμόγελα στους ανθρωπους...χαίρομαι που περνάς καλα.. και του χρονου να εισαι καλά φιλα μου την Δημητρούλα σου... φιλακια και σε σενα πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και του χρόνου με υγεία! Να περνάτε όμορφα! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και του χρόνου με υγεία! Υπέροχο το άρθρο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και του χρόνου με υγεία!!
    Μου αρέσει που κρατάτε ζωντανό το έθιμο..πάντα να περνάτε καλά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ!!!!!!
    ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΣΕ ΑΛΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ!!!!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ, ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ!!
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΒΙΚΟΥΛΑ!!!!
    ΕΜΑΘΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και του χρόνου!
    ευτυχώς το μόνο που δεν μπορούν να μας στερήσουν είναι οι μνήμες και τα έθιμά μας!
    φιλιά και καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο.... θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερη!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...