Η έκφραση είναι - μόνη αυτή - για έναν καλλιτέχνη ο υπέρτατος και μοναδικός τρόπος ζωής.
Ζούμε γιατί εκφραζόμαστε.

"ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ"


Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση.
"ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ"

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Πάτρα.... φυσικά κάναμε και Τουρισμό!!!


Μια και είμαι σίγουρη πως πέρα από το τι έγινε στην έκθεση των κουμπαράδων σίγουρα θέλετε να ξέρετε τι άλλο κάναμε στην Πάτρα, ανεβείτε  στο ποδήλατο και ελάτε να ταξιδέψετε μαζί μας σε κοντινούς από την Πάτρα προορισμούς!!!!

Παίρνοντας την Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών ξεκινάμε για τα Καλάβρυτα....


 στον δρόμο συναντάμε το Αίγιο και κάνουμε μία στάση για προσκύνημα στον Ναό της Παναγίας Τρυπητής στην παραλία  του Αιγίου.



 Η παράδοση αναφέρει πως το 1550 μΧ ένας ναυαγός καπετάνιος ψάχνοντας για στεριά είδε ένα φως μέσα σε μια τρύπα του βράχου και καθώς πλησίαζε βρήκε την εικόνα της Παναγίας και σε ευγνωμοσύνη για την διάσωσή του κτίζει την μονή της οποίας έγινε και ο πρώτος μοναχός. Πηγές για τον αγιογράφο της εικόνας δεν έχουν διασωθεί.






Η εξωτερική μορφή του Ναού μοιάζει σε εκείνο της Παναγίας της Τήνου και το τοπίο είναι φανταστικό!!!




Λίγο έξω από το Αίγιο συναντήσαμε το Διακοφτό, ιδιαίτερη πατρίδα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου και αφετηρία του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου προς Καλάβρυτα....



\
δεν σταθήκαμε τυχεροί να απολαύσουμε μια πραγματικά μαγική διαδρομή προς τα Καλάβρυτα μια  και το τρενάκι του Οδοντωτού δεν είχε δρομολόγιο.... 


έτσι τραβώντας ορθοπεταλιές πήραμε τον ανήφορο προς την Μαρτυρική κωμόπολη των Καλαβρύτων!!!

Στον δρόμο συναντάμε την Μονή Μεγάλου Σπηλαίου...
 

Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η Μονή η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα, χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Ενώ οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα είδαν ο καθένας ξεχωριστά μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. 

Υστέρα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα, συνάντησαν εδώ το 362 μ.Χ. την κόρη Ευφροσύνη, βοσκοπούλα από το χωριό Γαλατά (Ζαχλωρού). Η Ευφροσύνη τους οδήγησε στο σπήλαιο που βρισκόταν η αναζητούμενη Ιερή Εικόνα, την οποία είχε ανακαλύψει νωρίτερα η ίδια θεία Βουλή, και με την οδηγία ενός τράγου από το κοπάδι της, που πήγαινε στο σπήλαιο για να πιει νερό από την πηγή που βρισκόταν εκεί.



 Η πηγή αυτή του σπηλαίου - μαρμάρινη κατόπιν - αποτελεί σήμερα, το γνωστό με το όνομα «η Πηγή της Κόρης», άγιασμα, ενώ η Ευφροσύνη τιμάται ως Αγία.

 Η Ιερή Εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν δίπλα στην πηγή και φυλασσόταν από ένα φοβερό δράκο ο οποίος σκοτώθηκε από κεραυνό όταν επιτέθηκε στους δύο μοναχούς που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το ιερό χώρο από την πυκνή βλάστηση. 
Πηγή: Wikipedia
Στον χώρο της Μονής φυλάσσονται σπάνιες εικόνες... άμφια... χειρόγραφα ευαγγέλια... λάβαρα της επανάστασης... πολλά οστά αγίων


Οι τοίχοι της μονής καλύπτονται από νωπογραφίες




Η μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 939 μέτρων και απέχει 10 χιλ. από τα Καλάβρυτα

Επόμενος σταθμός μας η Μονή της Αγίας Λαύρας...


Το ιστορικό Μοναστήρι απέχει 3χλμ από τα Καλάβρυτα και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λάβαρου (της πρώτης δηλαδή σημαίας του Ελληνικού Έθνους) και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό


Δυστυχώς την μονή και τους ανεκτίμητους θησαυρούς που φυλάσσονται σε αυτή δεν μπορέσαμε να την δούμε μια και ήταν κλειστή.......  (Ελλάς το μεγαλείο σου θα πω εδώ!!!!) και για άλλη μια φορά θα θυμηθώ την απογοήτευση των μικρών μαθητών ενός σχολείου από την Αθήνα που είχαν έρθει για να την επισκεφθούν!!!!!!

Φύγαμε από την Μονή για τα Καλάβρυτα.... 

για να προλάβουμε να επισκεφθούμε το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος..... που στεγάζεται στο Ιστορικό Σχολείο των Καλαβρύτων...

Το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων ανεγέρθηκε στις αρχές του 20 αιώνα με δαπάνη του Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και έμελλε να γίνει Ιστορικό την 13η Δεκεμβρίου 1943, την Μαύρη Δευτέρα των Καλαβρύτων.....


Η Ιστορία εδώ θα μείνει για πάντα ζωντανή..... τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες που βρίσκονται εντός του Ιστορικού Χώρου θα σε  κάνουν να δακρύσεις και το μνημείο στον χώρο της αυλής θα σε συγκλονίσει.....



όπως και το σταματημένο στην ώρα του μαρτυρίου ρολόι του καμπαναριού της εκκλησιάς  στην κεντρική πλατεία της όμορφης κωμόπολης...

Όμως αυτή η πόλη ζει και στο σήμερα και μάλιστα αποτελεί τουριστικό θέρετρο όλες τις εποχές του χρόνου.... με αποτέλεσμα στον όμορφο πεζόδρομο των Καλαβρύτων να υπάρχουν πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη, ταβέρνες, καφέ.....   
Εδώ σταθήκαμε πολύ τυχεροί!!!!! Λίγο πριν φύγουμε το πρωί από το ξενοδοχείο μας βλέπουμε την ανάρτηση της Νίκης "Επίσκεψη στα Καλάβρυτα" γράφει... και νομίζοντας πως θα την συναντήσουμε κάθομαι και την διαβάζω.... και μαθαίνω πως το πιο όμορφο μαγαζάκι των Καλαβρύτων είναι αυτό της "Αριάδνης"!!!!!  

Αμέσως λοιπόν μετά το μουσείο πήγαμε για να συναντήσουμε την Αριάδνη.... την κόρη της την Αθηνούλα  και τον άντρα της στον Στέλιο!!!!


Μας υποδέχτηκε σαν να μας γνώριζε από πάντα.... και μας έδειξε της δημιουργίες της, της δημιουργίες της υπέροχης Αθηνάς που πραγματικά φτιάχνει απίστευτα πράγματα και πρέπει να πάτε μια επίσκεψη μέχρι το Athenia για να το διαπιστώσετε και μόνες σας!!!!

Το Μαγαζί κουκλίστικο, γεμάτο υπέροχα πράγματα...



Ψωνίσαμε δημιουργίες της Αριάδνης και της Αθηνάς {η φωτό είναι από το blog της Αθηνούλας αλλά αυτή η φανταστική καρδούλα είναι πια δική μου}



 σπιτικά ζυμαρικά και γλυκά που φτιάχνει η οικογένεια.... και καταλήξαμε για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα πως αυτή είναι η μαγεία του διαδικτύου.... παντού μπορείς να έχεις φίλους!!!!

Νωρίς το απόγευμα αποχαιρετώντας τις καινούργιες μας φίλες πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την Πάτρα!!!!

Φυσικά υπάρχει και συνέχεια,  το ποδήλατο θα περάσει και αύριο από εδώ.... 


μέχρι τότε πολλά φιλιά, και ευχές για Καλή Εβδομάδα!!!!!

15 σχόλια:

  1. Μπράβο βρε Βικούλα.... προσωποποίηση της ζωντάνιας, του "ακούραστου" και της δεξιοτεχνίας!!!!!! Καλά να περνάς και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για όλα και σε όλες σας, που είστε η προσωποποίηση της δοτικότητας , της δημιουργίας της ζωντάνιας.
    Οι φωτογραφίες σου μοναδικές , έχω πάει και εγώ εκεί , αλλά στις εικόνες είναι πιο όμορφα.
    Καή εβδομάδα, φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γυρίσατεεεεεεε?????????????!!!!!!!!!!!
    Βλέπω ότι περάσατε πάααρα πολύυυυ καλάαααα!!!!!!!!!!!
    Πάντα τέτοια, Βίκυ μου!
    Φιλάκια και περιμένω το ...Β'μέρος (αλήθεια, τι μάς επιφυλάσσεις???)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΒΙΚΟΥΛΑ ΜΟΥ!!!!!!
    ΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΕΠΟΡΤΕΡ!!!!!
    ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ!!!!!
    ΑΥΡΙΟ ΕΛΠΙΖΩ !!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω,να και τα ωραία! Πότε τα κάνατε όλα αυτά καλέ; Κι έχει κι άλλα; Τι να πω... θαύμα θαύμα...χαχα!!! Περιμένουμε τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία η ξενάγηση Βίκυ, και οι φωτογραφίες επίσης!!
    Χαίρομαι που περάσατε όμορφα και περιμένω συνέχεια του ρεπορτάζ
    Καλό βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να προσθέσω και μια πληροφορία που ξέρω για την εικόνα της Παναγίας, τη φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ότι είναι η πρώτη εικόνα που
    βρέθηκε και η Παναγία κρατάει το Χριστό στα δεξιά
    (δεξιχερούσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα,αγκαλιά μου!Καλή εβδομάδα!Είσαι ψυχή απίστευτη!Η Παναγιά να 'ναι μαζί σου,θησαυρέ μου!Φιλιά κτμτρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πότε προλάβατε καλέ???
    ;-)
    Μπράβο, Βίκυ μου!!!
    Χόρτασε το μάτι μας ομορφιά!!!
    Σε φιλώ πολύ!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα πολύ όμορφη ξενάγηση μας έκανες!!
    Σε ευχαριστούμε για τις ωραίες ανταποκρίσεις..
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ωραία εκδρομή... 'Ήταν η τελευταία εκδρομή που κάναμε με τον άντρα μου πέρσι και δεν ξέρω πότε και αν η κρίση θα μας αφήσει να ξαναπάμε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήμουν σίγουρη ότι θα βλέπαμε κι άλλο φωτορεπορτάζ από σένα!!!!
    Τί όμορφη εκδρομή! Χαίρομαι που περάσατε τόσο καλά!! Ευχαριστούμε και που μας σύστησες την Αριάδνη και την Αθηνούλα, οι δημιουργίες τους είναι πανέμορφες!!!!
    Μπράβο σας, για άλλη μια φορά, Βικάκι για όλη την δουλειά που προσφέρατε στην Πάτρα!
    Πολλά φιλιά και βέβαια και στην Δήμητρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρε θηρία , πότε τα προλάβατε όλα ??? Νύχτα δουλεύατε , μέρα γυρνούσατε ??? Πολύ όμορφο συναίσθημα να συναντάς ανθρώπους σαν να είναι παλιοί αγαπημένοι φίλοι !Μπράβο κορίτσια για την προσφορά σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία εκδρομή και τι ωραία παρέα!
    Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες. Πάντα να περνάτε έτσι όμορφα... φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μέρη αγαπημένα... Που να το' ξερα να κανόνιζαμε να πάμε την ίδια μέρα όλοι και να συναντηθούμε! Δεν πειράζει! Χαίρομαι που βρίκατε την Αριαδνη και την Αθηνούλα, είναι εξαιρετικές!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε ένα σχόλιο.... θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερη!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...